GLUCIDE

Ce stim despre glucide?


Un aliment poate apartine uneia dintre categoriile: glucide sau hidratii de carbon, lipide sau fibre alimentare.

Cand un aliment contine si glucide si lipide, acest aliment este incadrat in grupa glucido-lipidic.

Glucidele sau hidratii de carbon sunt substante transformate in glucoza. Acestea se gasesc in alimente ce contin zahar (fructe, miere) sau amidon (faina, cereale, fainoase). Alimentele sunt clasificate in functie de puterea lor glicemica, masurata prin indicele glicemic, astfel, se face diferenta in glucidele bune si glucidele rele. Glucidele bune prezinta un indice glicemic scazut, iar glucidele rele au un indice glicemic ridicat.

Asimilarea glucidelor rele provoaca o crestere a glucozei in sange, producand hiperglicemie.

Alimentul ce produce una din cele mai mari hiperglicemii este zaharul, sub toate formele sale, in stare pura sau in combinatie cu alte alimente, cum e cazul prajiturilor. De asemenea, o hiherglicemie se poate datora si glucidelor rafinate industrial, cum e cazul fainei albe, orezului alb si a alcoolului, in special a alcoolului distilat, precum si a cartofului si porumbului.

Sunt totusi si glucide a caror asimilare de catre organism este slaba si deci, provoaca o crestere redusa a glucozei in sange. Exemple de glucide bune: cereale brute (faina cu tarate), orezul integral, fainoase precum linitea si bobul, majoritatea fructelor si legumelor (legume incluse in categoria de fibre alimentare, legume precum prazul, napul, fasolea verde), ce contin o cantitate redusa de glucide.
vegis.ro%20 republicabio.ro cufarulnaturii.ro%20

Postări populare de pe acest blog

GREUTATEA IDEALA

PASTILELE DE SLABIT ALEVIA

ALEVIA COMPLEX DE SLABIT

DIETA CU IAURT SI TARATE DE OVAZ

SLABIRE DE EFECT CU AJUTORUL ENZIMELOR