FORMULA MAGICA A DIETELOR
Cum sa mananci mai mult si sa cantaresti mai putin
In ciuda tuturor curelor de slabire si a dietelor minune, mai mult de un sfert din populatia Romaniei este obeza. De ce se intampla asta? In principiu datorita saraciei. Atunci cand trebuie sa-ti limitezi costul alimentelor, n-ai decat sa suplimentezi mesele cu produse ce determina potolirea foamei, multi dintre romani recurcand la paine si cartofi. In special painea reprezinta alimentul principal in alimentatie, astfel ca nu conteaza cate diete drastice si cate cure de slabire urmezi, daca dupa terminarea dietei te reintorci la consumul de paine masiv, in combinatie cu alte produse, asa numite bombe calorice - cartofi prajiti, carne grasa prajita, etc., lucrurile vor duce in acelasi punct: obezitate.
Cum poti sa supravietuiesti unei diete si sa mananci mai mult slabind mai mult?
Principala componenta a unei alimentatii corespunzatoare, sanatoase, este pastrarea unui echilibru de energie, ce-ti va scadea riscul de imbolnavire. Acest echilibru alimentar este menit sa reduca bugetul si sa permita celor ce-l adopta sa manance cat vor, fara sa se ingrase nici macar un kilogram, ba dimpotriva, sa slabeasca si sa piarda kilograme, fara sa se simta infometati.
Excesul ponderal apare atunci cand caloriile consumare depasesc numeric caloriile folosite de organism pentru mentinerea formelor vitale si pentru activitate. Acest exces caloric este depozitat sub forma de grasimi. Adaugarea unei bucati de unt la dieta zilnica duce la acumularea unui numar important de kilograme. Pe de alta parte, excluderea desertului din dieta timp de o saptamana, poate sa va reduca greutatea pana la un kilogram/saptamana.
Deci, ce am de facut ca sa slabesc?
Simplu! Daca va place sa mancati, dar doriti sa slabiti, atunci mancati mai multe:
- zarzavaturi proaspete si fierte (eventual la abur daca aveti posibilitatea), insa folositi cu grija sosurile si dresurile pentru salate (nu depasiti una-doua lingurite de ulei la o salata pe zi);
- cereale integrale - dereale fierte, coapte, orez brun, paine integrala, paste fainoase din faina integrala;
- tuberculi, legume, verdeturi - cartofi, dovlecei, toate varietatile de fasole, linte si mazare;
- fructe proaspete, intregi (nu sub forma de sucuri sau compoturi);
Aceste alimente consumate ca atare, fara multe adaosuri sunt in masura sa va sature, sa va potoleasca senzatia de foame, sunt hranitoare, ieftine si contin multe calorii.
Mancati mai putine:
- alimente rafinate, prelucrate si concentrate. Acestea pe langa faptul ca sunt scumpe sunt si bogate in calorii si sarace in fribre si substante nutritive;
- nuci, carne si produse lactate concentrate. Desi aceste alimente sunt hranitoare, ele contin totusi prea putine fibre si reziduuri, fiind foarte bogate in grasimi si calorii. Carnea si branzeturile, contin intre 60 si 80% grasime.
Alte sugestii despre cum poti sa slabesti mancand mai mult:
- beti apa din belsug: 6-8 pahare de 250 ml pe zi; puteti sa consumati alternativ apa si ceai neindulcit din plante aromatice; evitati bauturile carogazoase;
- mergeti pe jos de cate ori aveti ocazia; mersul pe jos este cel mai bun aliat in curele de slabire;
- atentie la momentele de slabiciune: daca stiti ca nu va puteti batine daca ati mancat o prajitura sa o mancati si pe a doua, renuntati la prima; nu cumparati alimente problema, astfel veti fi mai putin ispitit; daca sunteti plictisit si fara chef de viata, mai bine iesiti la o plimbare in parc;
- concentrati-va resursele energetice in alte directii decat cele alimentare; chiar daca aveti o viata mai putin activa si destul de plictisitoare, chiar daca sunteti singuri si va doriti cu disperare pe cineva langa dumneavoastra, nu trebuie sa disperati si sa va aruncati in tone de mancare, in galeti de inghetata; mai bine va inscrieti la un curs de croitorie, de dans sau mergeti la un teatru sau un spectacol, oricare ar fi acela.
Daca v-ati propus sa slabiti rapid si drastica, nu va imaginati ca dupa ce ati terminat diete puteti sa mancati tot ce doriti caci n-o sa mai slabiti niciodata. Daca nu ajutati dieta dupa terminarea ei, veti ajunge in acelasi punct in care erati cand ati inceput-o sau chiar mai rau. De cele mai multe ori, dupa o dieta drastica, urmeaza o acumulare masiva de kilograme.
Cel mai important lucru pentru a slabi este sa va gasiti un echilibru alimentar si in general, in viata.
Spor la dieta!