DIETA MONTIGNAC

DIETA MONTIGNAC - MANANC, DECI SLABESC



"Planul meu de alimentatie este singura dieta perfect echilibrata, propunand carbohidratii corecti si lipidele corecte"

De ce ne ingrasam?
Oamenii iau in greutate nu din cauza ca mananca prea mult, ci pentru ca mananca alimente gresite, care fac ravagii in organism sub forma obezitatii, diabetului si bolilor cardiovasculare.

In razboiul contra grasimilor, singura grupa de alimente care ne preocupa cu adevarat o reprezinta carbohidratii; ele facand tema principala a dietei Montignac.
Carbohidratii sau glucidele reprezinta o categorie foarte importanta de nutrienti, utilizati in organism, in principal pntru rolul lor energetic. Alimentele bogate in zaharuri determina o crestere a nivelului de zahar din sange.

Ceea ce diferentiaza o persoana supraponderala de o persoana slaba este faptul ca ultima are un pancreas care secreta exact cantitatea de insulina necesara pentru a aduce un nivel ridicat al zaharului din sange la valorile sale normale. Supraponderalii nu se bucura de aceleasi lucruri. In loc sa elibereze cantitatea potrivita de insulina, pancreasul va secreta mai multa - cateodata mult mai multa.

Daca sunteti supraponderali, probabil sunteti dependenti de carbohidratii rai.

Indicele glicemic (IG) masoara cata glucoza este absorbita in sistemul circulator dupa consumul unui carbohidrat. Fiecarui carbihidrat ii este alocat un numar in indicele glicemic sau IG. Numarul indica ce proportie din continutul total de zahar din alimente este absorbit in sistemul circulator. Cu cat mai mare este numarul, cu atat mai mare este si proportia. De exemplu, plantele leguminoase au un IG scazut, pentru ca numai 25% din continutul lor de zahar este absorbit.

Carbohidratii "rai" in dieta Montignac
Acesti carbohidrati care produc o crestere mare in nivelul zaharului din sange , de exemplu: cartofii, painea alba, orezul alb si alte mancaruri rafinate. Ele au un indice glicemic mare, de peste 50.

Ce este un IG bun conform dietei Montignac
Alimentele cu IG scazut si foarte scazut, sunt carbohidratii buni, in timp ce alimentele cu IG mare si foarte mare sunt carbohidratii rai.

- IG-ul foarte scazut - dieta Montignac
IG-ul cu o valoare mai mica de 35. Acesta duce la pierderea in greutate.
Alimentele din aceasta categorie sunt: legume precum varza, conopida, brocoli, dovlecei, vinete, spanac, fructele precum mere, pere, piersici si cirese, cereale si plante leguminoase cum ar fi lintea, orezul salbatic.

- IG-ul scazut - dieta Montignac
IG-ul cu o valoare intre 35 si 50.Acest indice glicemic previne ingrasare.
Alimente: cartofi dulci, orezul brun, orezul Basmatti nerafinat, pastele din faina integrala, spaghetele gatite al dente, painea integrala, kiwi si strugurii.

- IG-ul ridicat - dieta Montignac
IG-ul cu o valoare intre 51 si 65. Acest indice glicemic ingrasa.
Alimente: pastele suprarafinate, stafidele, porumbul, grisul rafinat si dulceata preparata cu zahar.

- IG-ul foarte ridicat - dieta Montignac
IG-ul cu o valoare mai mare de 65. Acest indice glicemic ingrasa mult.
Alimente: painea alba, orezul alb lipicios, prajiturile cu orez, cartofii albi, pop-cornul si fulgii de porumb.

"Puteti reduce indicele glicemic al unui aliment bogat in amidon, gatit prea mult, lasandu-l sa se raceasa si mancandu-l rece."

De ce da rezultate Dieta Montignac?

a. Dietele sarace in calorii incetinesc ritmul in care corpul arde caloriile pentru a elibera energie, favorizand invariabil luarea in greutate dupa ce dieta a aluat sfarsit;

b. surplusul de greutate apare atunci cand pancreasul raspunde excesiv la glucoza din sange producand prea multa insulina;

 c. indicele glicemic este un sistem ce masoara cantitatea de zahar pe care organismul o absoarbe din carbohidrati;

d. carbohidratii buni au valoare IG de 50 sau mai mica;

e. carbohidratii rai au valoare IG peste 50 si determina o reactie puternica a insulinei, care contribuie la luarea in greutate.

f. proteinele sunt substante de baza ale vietii si pot facilita pierderea in greutate. Ele contin o cantitate neglijabila de zahar si nu sunt masurate de indicele glicemic.

g. Grasimile bune sunt grasimile nesaturate; acestea se gasesc in pestele gras si in uleiurile begetale. Pentru ca sunt diferite ca structura de tesutul adipos uman, ele nu sunt transformate usor in tesut gras.

h. Grasimile rele sunt cele saturate si se intalnesc in produsele animale precum untul. Evitati-le mai ales cand mancati carbohidrati cu IG mai mare de 50. Aceasta combinatie poate ingrasa foarte mult.

i. O dieta cu IG scazut va va ajuta sa va controlati greutatea prin suprimarea hiperglicemiei si a hiperinsulinismului. Veti slabi cu atat mai mult cu cat consumati mai multe alimente cu IG scazut.

Regulile Dietei Montignac pentru o slabire rapida

1. nu sariti peste nicio masa, in special peste pranz. Mancati pana va saturati si amintiti-va ca numararea caloriilor este inutila. Urmati principiile de baza mancand trei mese echilibrate pe zi.

2. exista doua optiuni pentru micul dejun. Prima, micul dejun cu carbohidrati si proteine, poate contine paine bogata in fibre, dar nu si grasimi saturate. A doua optiune, micul dejun cu proteine si lipide, exclude carbohidratii. Deoarece aceasta masa este bogata in grasimi saturate, nu ar trebui s-o aveti in meniu decat de doua ori pe saptamana.

3. sunt doua tipuri de pranz si cina. Prima optiune e masa cu proteine si lipide, consistenta in proteine si carbohidrati cu un IG de 35 sau mai mic.l Optiunea a doua, masa cu carbohidrati bogati in fibre, contine carbohidrati cu un IG de pana la 50, dar nu si grasimi saturate.

4. mancati pana la patru mese cu carbohidrati bogati in fibre pe saptamana. Mesele pot sa contina carbohidrati cu un IG de pana la 50 dar trebuie neaparat sa aiba putine grasimi saturate.

5. pranzul si cina sunt foarte asemanatoare, insa cina dumneavoastra ar trebui sa fie mai usoara decat pranzul, adica ar treebui sa contina mai putina grasime si carne si mai multe vegetale cu IG scazut.

6. eliminati zaharul sub toate formele lui, nu numai deserturile, ci si carbohidratii cu IG ridicat care s-ar putea sa contina zahar ascuns, de exemplu bauturile, supele, gemurile si diversele condimente.

7. evitati cofeina, deoarece ea determina pancreasul sa secrete insulina. Asadar fara cafea, sucuri cu cofeina si ceaiuri negre puternice; in schimb, bei ceai slab de plante, cafea decofeinizata si apa.

8. limitati consumul de alcool si nu beti niciodata pe stomacul gol. Aveti voie un pahar de 10 cl de vin sau un pahar de 10 cl de bere la pranz sau cina, cu conditia sa luati o gustare cu proteine si lipise sau sa fi mancat ceva inainte sa beti prima inghititura.

9. evitati sa mancati grasimi saturate in combinatie cu carbohidratii cu un IG de peste 35. Este admisa o cantitate mica de grasimi monosaturate, cum ar fi uleiul de masline, sau grasimi polisaturate, intalnite in pestii cu carne grasa, cum e somnul. Uleiul de peste nu ingrasa.

Deviza dietei Montignac: "mananca de placere, mentine-te in forma"

vegis.ro%20 vitamix.ro

Postări populare de pe acest blog

CURA DE SLABIRE CU GRAPEFRUIT SI IAURT

SLABIRE DE EFECT CU AJUTORUL ENZIMELOR

CURA DE SLABIRE CU IAURT SI LAMAIE

CURA DE SLABIRE CU IAURT SI BISCUITI

DIETA KEMPNER